De beleggingsverzekering werd bij haar ontstaan, zo’n 20 jaar geleden, vooral aangeboden als een alternatief beleggingsinstrument. Gaandeweg werd zij (ook) een instrument voor vermogensoverdracht en successieplanning.

De voorbije jaren hebben heel wat officiële instanties (Rulingdienst, Federale belastingadministratie en Vlaamse Belastingdienst) hoogst verrassende standpunten ingenomen over het gebruik van de beleggingsverzekering als instrument voor vermogensoverdracht en successieplanning

Vooral in Vlaanderen zijn diverse standpunten van de Vlaamse belastingdienst in fiscale middens en in de pers stevig op de korrel genomen. Inmiddels werd de Vlaamse Codex Fiscaliteit aangepast inzake de taxatie van levensverzekeringsprestaties.

Tijdens dit seminarie krijgt u eerst een korte bespreking van de kenmerken van de beleggingsverzekering als beleggingsinstrument. Nadien ligt de nadruk vooral op de impact van het hervormde erfrecht en huwelijksvermogensrecht op de materie van de levensverzekeringen.

Daarnaast verneemt u ook wat de fiscale implicaties zijn die levensverzekeringen met zich meebrengen. De klemtoon ligt vooral op de regels inzake de toepassing van de erf- en schenkbelasting. Dit alles ter omkadering van de bespreking van een aantal constructies met levensverzekeringen in een perspectief van vermogensoverdracht en successieplanning.

"

Praktische, duidelijke voorbeelden. Goede expertise van docente.

"
Jef Knevels, Relatiebeheerder beleggingen en kredieten, Argenta Leopoldsburg
"

Goede theoretische structuur en praktische voorbeelden ondanks complexe materie.

"
Frank Vandersten, Zaakvoerder, Argenta Hoeilaart

Programma

Een greep uit de thema’s die aan bod komen:

 • Beleggingsverzekering en roerende fiscaliteit (mede in een vergelijkende context met andersoortige beleggingsinstrumenten), alsook de impact van het zomerakkoord.
 • De impact van het nieuwe erfrecht op een begunstiging via levensverzekering
 • Welke draagwijdte hebben de nieuwe kwalificatieregels van individuele levensverzekeringen (eigen of gemeenschappelijk) bij echtgenoten gehuwd onder een gemeenschapsstelsel in het licht van het nieuwe huwelijksvermogensrecht?
 • Wat zijn de basismechanismen rond de toepassing van erfbelasting op een levensverzekering?
 • In welke gevallen moet een onder gemeenschap van goederen getrouwde echtgenoot erfbelasting betalen wanneer een polis tot uitkering komt?
 • Wanneer spreken we over een nieuwe gebeurtenis bij polissen die niet tot uitkering komen bij een overlijden en op welke wijze worden dergelijke polissen belast?
 • Hoe werkt een verzekeringsgift? Welke taxatie heeft deze tot gevolg? En welke oplossingen kunnen hiervoor worden geboden?
 • Een alternatief op de verzekeringsgift: de schenking van gelden, met aanvaarding van begunstiging.
 • Wat heeft een beleggingsverzekering met twee verzekeringnemers en twee verzekerden te bieden in een perspectief van wederzijdse zelfbescherming tussen partners (naar het beeld van aanwas- en tontinecontacten)? Hoe worden dergelijke verzekeringsprestaties belast in de erfbelasting?
 • Wat betekent de flexibele generatiesprong uit het hervormde erfrecht voor levensverzekeringen?
 •  De impact van een successierechtenverzekering of duolegaat op de erfbelasting
 • ...

Docent(en)

d_03883
Liesbeth Franck

Liesbeth Franck is advocate bij Cazimir Advocaten en bekwaamde zich als Estate Planner gedurende 10 jaar in de private banking- en de consultancywereld. Sedert 2016 is zij verbonden als advocate aan de balie van Brussel. Ze heeft een bijzondere kennis inzake erfbelasting en vermogensplanning en is auteur van diverse artikelen. Tevens is ze organisator en lid van de Estate Planning Skill Group Gent-Kortrijk. Liesbeth treedt ook regelmatig op als spreker over onderwerpen gerelateerd aan vermogens- en successieplanning.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 190 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3,5 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3,5 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3,5 uren (In aanvraag)
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 3 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data