De opleiding heeft als doel inzicht te verwerven in de aansprakelijkheid van eigenaar, verhuurder, huurder en gebruiker van een gebouw. Alsook wordt er stilgestaan bij de verschillen tussen de Federale wetgeving en de gewestelijke wetgeving. De clausule afstand van verhaal, de waarde van het verzekerbaar belang en de waarde van de juiste definitie van de verzekerden komen ook aan bod tijdens dit seminarie.

De opleiding is geactualiseerd en aangepast aan de recente gewestelijke wetgevingen.

Bestemd voor

Tussenpersoon in verzekeringen en personeel; expert verzekeringen; syndicus, beheerder van gebouwen; schadebeheerder; PCPer; VVDer

Programma

 • Aansprakelijkheid eigenaar en huurder (Federaal art. 1721  1302 1732 1733 en 1735 bw en gewestelijke wetgevingen)
 • Vlaams Woninghuur decreet; Waals decreet en Brusselse ordonnantie (wat betreft de afdeling verzekeringen en aansprakelijkheid)
 • Wettelijk verplichte brandverzekering in bepaalde situaties
 • Onderscheid en toepassingsterrein van de verschillende wetgevingen
 • Verzekeringsvorm (al dan niet met afstand van verhaal)  en wettelijke verplichtingen
 • Verplichtingen van de huurder en de eigenaar
 • Rechten tegenover de onderhuurders en hun verplichtingen
 • Bewoners ter bede, gebruikers zonder huurovereenkomst
 • Verfraaiingen aangebracht door huurders of door bewonende eigenaars
 • Invloed van clausules in de huurovereenkomst
 • Enkele clausules uit het reglement van mede-eigendom
 • Afstand van verhaal in zijn diverse vormen

Een minimum aan voorkennis van de brandpolis is wenselijk. De opleiding brand wetgeving (polisvoorwaarden en wetgeving) is een goede voorbereiding. Een minimum aan voorkennis inzake verantwoordelijkheid (van eigenaar en huurder) is wenselijk.

Ook voor syndici (zonder grondige kennis verzekeringen) is deze opleiding een aanrader.

Docent(en)

d_00403
Luc Devlamynck

Luc Devlamynck was zelfstandig verzekeringsmakelaar van 1982 tot 2018. Hij is bij zijn opvolger Callens Verzekeringsgroep NV nog steeds actief bezig met het beroep. Hij is tevens geaccrediteerd opleidingsverstrekker. Luc is ook auteur van diverse cursussen. De opleidingen van Luc zijn gebaseerd op zijn eigen ervaring als makelaar en uiteraard getoetst aan de correcte wettelijke bepalingen. Veel toepassingen uit zijn opleidingen zijn gebaseerd op talrijke adviezen die collega’s van hem kregen. Als specialist brandverzekeringen is hij reeds vele jaren voorzitter van de technische commissie brand bij FVF. Hij is een van de oprichters van het makelaarscollectief S-team.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 190 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Documentatie:

U ontvangt een kopie van de slides.

Accreditatie:
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 4 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data