Steeds meer Belgen kopen een (vakantie)woning in het buitenland aan.

De aankoop van een onroerend goed is op fiscaal vlak een zeer complex gegeven. Dat is niet alleen zo in België, maar nog meer bij een buitenlands onroerend goed. In dat geval gelden er immers niet alleen de Belgische fiscaalrechtelijke regels, maar ook de fiscale bepalingen van het land van ligging, het relevante dubbelbelastingverdrag en de Europese (en Belgische) rechtspraak. Naast de inkomstenbelastingen is het tevens van belang om enkele indirecte belastingen nader te bekijken (btw, registratierechten, schenk- en erfbelasting).

Dit seminarie geeft een antwoord op de meest voorkomende vragen bij de aankoop van een buitenlandse woning.

Bestemd voor

ondernemers

accountants

adviseurs en begeleiders van vennootschappen

belastingconsulenten

bedrijfsleiders

zaakvoerders

...

 

Programma

U krijgt een praktijkgerichte uitleg bij de fiscaalrechtelijke aspecten bij de aankoop en het bezit van een buitenlandse vakantiewoning, alsook de eventuele latere verkoop ervan en dit zowel vanuit het startpunt van een belegger-natuurlijke persoon als een investerende vennootschap.

 • Welk land er heffingsbevoegd is m.b.t. de voornaamste fiscale aspecten van de buitenlandse vakantiewoning (o.b.v. relevante dubbelbelastingverdrag, MLI, ...)
 • Regime fiscaliteit in betreffende land:
  • bij de aankoop
  • gedurende het bezit (eigen gebruik / verhuring)
  • bij de verkoop
  • bij schenking / vererving

 

Op het vlak van successie wordt het regime toegelicht, alsook worden enkele planningstechnieken aangehaald.

 

Opmerking

Gelieve te noteren dat wij ook een algemene sessie omtrent buitenlandse vakantiewoningen aanbieden, dit zowel in webinarvorm als via Virtual Classroom. Tijdens deze algemene sessie ligt de focus op de werking van het internationaal recht en de Belgische keerzijde van de medaille op het vlak van fiscaliteit.

<p><a title="Algemene sessie" href="https://fiscaalinformatief.ncoi.be/opleidingen/vermogensplanning/fiscale-aspecten-van-een-buitenlandse-vakantiewoning-algemeen-1/" target="_self">Klik hier voor meer informatie.</a></p>

In een webinar waarin een specifiek land wordt besproken, zullen de algemene regels dan ook niet meer herhaald worden zodat er voldoende tijd rest om het desbetreffende land te bespreken.

Docent(en)

Rosanne Van Gael

Rosanne is fiscaliste en legt zich toe op zowel nationaal als internationaal fiscaal recht, vastgoed- en ondernemingsfiscaliteit en fiscale procedures. Ze behaalde haar masterdiploma aan de K.U.Leuven (2016) en een postgraduaat fiscaal recht en fiscale praktijk aan de Fiscale Hogeschool Brussel (2017). Als advocaat is Rosanne verbonden aan de balie van Brussel. Ze is tevens co-auteur van de meest recente uitgave van het handboek 'Buitenlandse vakantiewoningen en fiscus', waarin voor tal van landen de fiscaliteit die verband houdt met een tweede verblijf wordt toegelicht.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kan dit webinar live bekijken, het is echter ook mogelijk de opname tot 2 maand na het webinar te (her)bekijken.

Prijsvoorstel: Als u meerdere webinars omtrent buitenlandse vakantiewoningen wenst te volgen, kunt u een aangepast prijsvoorstel aanvragen via eswolfs@ncoi.be

Documentatie:

Deze wordt digitaal ter beschikking gesteld.

Accreditatie:
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 1 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data