U krijgt een bespreking van de belangrijkste principes van het erf- en successierecht (zoals zij gelden sinds 1 september 2018) én een zeer grondige bespreking van het onderwerp ‘levensverzekeringen en successierecht’, met o.m. behandeling van:

 • ERFRECHT:
  • in het algemeen: wie erft wat volgens het wettelijk erfrecht en op welke manieren kan men ervan afwijken?
  • en meer in detail:
    • basisprincipes huwelijksvermogensrecht (zoals zij gelden sinds 1 september 2018)
    • reserve en beschikbaar gedeelte (inbreng/inkorting)
    • verdeling van de nalatenschap (bij gebrek aan testament)
    • schenkingen en testamenten  (en de erfovereenkomst)(regels zoals zij gelden sinds 1/9/2018)
    • aanvaarden of verwerpen van de nalatenschap
    • inbezitstelling

 

 • SUCCESSIERECHT (Erfbelasting): samenstelling van de nalatenschap, de aangifte, het tarief (met o.m. de vrijstelling van de gezinswoning), de boetes, de antimisbruikbepaling inzake successierechten en de belangrijke standpunten van de Vlabel omtrent successierechten.

 

 • LEVENSVERZEKERING EN SUCCESSIERECHT
  • Wanneer wel en wanneer geen successierecht op de uitkering ?
  • Verzekeringsgift.
  • Vermogensrechtelijk statuut van de levensverzekering bij echtgenoten sinds 1 september 2018.

 

Op het einde van deze opleiding zal u in staat zijn om aan uw klanten basisadviezen te verstrekken inzake erf- en successierecht. U zal ook de gevolgen goed kunnen inschatten van bepaalde levensverzekeringsconstructies m.b.t. successierechten.

Bestemd voor

Zaakvoerders en medewerkers van verzekerings-, bank-, immobiliën- en boekhoudkantoren.

"

Zeer nuttige introductie voor een leek als ik. Op een zeer goede, gestructureerde wijze gebracht.

"
Jeroen Van de Vijver, zaakvoerder, Verdis Verzekeringen
"

Zeer grondige opleiding, voldeed aan de verwachtingen.

"
Filip Van de Velde, kantoordirecteur, Fiscal
"

Heel goede opleiding, zeer bruikbaar in onze gesprekken met onze klanten.

"
Lieve Grouwels
"

 De lesgever is top! Hij kent zijn vak door en door en kan het zeer goed brengen.

"
An Van de Vijver, zaakvoerder, Groep Van Vlaenderen
"

Heel vlot gebracht, de docent brengt een saaie materie met een kwinkslag en staat open voor vragen. Veel toepassingen uit de praktijk door zijn ervaring.

"
Herman Roelens, zaakvoerder, Zakenkantoor Herman Roelens

Docent(en)

d_01729
Benny De Cauwer

Benny De Cauwer is sinds 1987 actief in de bank- en verzekeringssector. In die lange periode had hij diverse functies (commercieel inspecteur, opleidingsverantwoordelijke, senior executive manager) en was hij verantwoordelijke voor diverse activiteiten, en dit zowel op commercieel als operationeel niveau. Zijn passie voor opleiding en coaching was in 2000 de basis om in bijberoep als trainer aan de slag te gaan. Sinds 2015 heeft hij hiervan zijn hoofdberoep gemaakt en vandaag verzorgt hij vanuit zijn vennootschap, Building Bridges 2 Connect BVBA, coaching-training-consultancy binnen de bank- en verzekeringssector.

Lees meer
D_01333.jpg
Lieven Van Belleghem

Lieven Van Belleghem is licentiaat in de rechten en geaggregeerde voor het onderwijs. Hij was 6 jaar werkzaam bij een bank en 5 jaar directeur bij een verzekeringsmaatschappij. Gedurende enkele jaren was hij ook docent “Verzekeringen” in de 2e licentie handelswetenschappen (Hogeschool Gent). Hij doceert sinds 1981 (intern) en 1985 (intern en in open formule) fiscale opleidingen, voornamelijk voor de bank- en verzekeringssector. In 1992 startte hij met zijn eigen opleidingsbedrijf, dat sinds september 2014 deel uitmaakt van NCOI Learning. Jaarlijks volgen ruim 5.000 bank- en verzekeringsprofessionals de door Fiscaal Informatief georganiseerde seminaries. Hij is sinds 1985 ook auteur van het handboek 'Praktische Belastingservice', hét fiscale naslagwerk voor bank-verzekering en accountancy.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 237 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides, aangevuld met een gedetailleerde uitgeschreven cursustekst (130 blz.) en een uitgebreide "gevallenstudie levensverzekering en successierechten" (auteur: Lieven Van Belleghem).

Accreditatie:
 • BIV Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, 4 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 7 uren
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-bank, 7 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (hypothecair krediet), 1 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 7 punten
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 7 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data