In het kader van de Zomerakkoord-maatregelen heeft de federale regering grondig gesleuteld aan de minimale bezoldiging van bedrijfsleiders.

Het Zomerakkoord introduceert een verlaagd VenB-tarief tot 25% tegen aanslagjaar 2021. Een kleine vennootschap kan tegen bepaalde voorwaarden zelfs genieten van een verlaagd tarief van 20% op haar eerste schijf van 100.000 euro aan belastbaar resultaat.

Dit gaat echter gepaard met een aantal compenserende maatregelen, zoals o.a. een minimum bezoldigingsvereiste van 45.000 euro voor bedrijfsleiders. Bij het niet-naleven van de nieuwe fiscale spelregels zullen zware sancties opgelegd worden, met enerzijds het verlies van het verlaagd belastingtarief en anderzijds boetes op de te weinig uitgekeerde bezoldiging.

De fiscus viseert vooral ondernemers met een patrimoniumvennootschap of met een exploitatievennootschap in combinatie met een managementvennootschap. Bedrijfsleiders met meerdere vennootschappen die meestal maar uit één vennootschap een bezoldiging opnemen, lopen dus extra in het vizier.

Tijdens dit seminarie bekijkt Roel Van Hemelen de mogelijkheden om een verloningspakket van een bedrijfsleider fiscaal te optimaliseren en hoe hij of zij zo voordelig mogelijk aan de minimum bezoldigingseis kan voldoen.

Na deze praktijksessie hebt u een uitgebreide syllabus ter beschikking met een grondige update van alle aanpassingen anno 2018. U ontdekt ook welke alternatieve verloningsinstrumenten voor bedrijfsleiders interessant of te mijden zijn, met telkens aandacht voor de fiscale gevolgen.

Docent(en)

cr-01791625
Roel Van Hemelen

Roel Van Hemelen is partner bij het advieskantoor TaxQuest. Daarvóór was hij Director Business Tax bij het advieskantoor Moore Stephens. Hij doceert fiscale seminaries voor zowel NCOI Learning als Fiscaal Informatief.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 190 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3 uren (In aanvraag)
  • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3 uren
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data