Als fiscaal adviseur of zaakvoerder moet u het thema loonfiscaliteit feilloos beheersen. U moet kunnen antwoorden op vragen in verband met de belastingen, de socialezekerheidsbijdrage en de bedrijfsvoorheffing die op lonen betaald wordt.

Op amper twee dagen krijgt u een grondig overzicht van deze fiscale thema's en de verwerking van de verschillende vergoedingen op de fiche 281.10. Na deze opleiding staat u nog sterker in uw schoenen bij onderhandelingen in uw onderneming!

De federale regering Michel I nam heel wat maatregelen die een invloed hebben op de sociale wetgeving. Uw lesgever volgt de actualiteit op de voet en integreert de allerlaatste maatregelen in deze opleiding.

"

Deze zeer praktische opleiding behandelt alle soorten vergoedingen en gaat in op de fiscale/sociale behandeling van die vergoedingen en de vermelding op de fiscale fiche. Het cursusmateriaal is een handig naslagwerk.

"
Elien De Clercq, Legal Advisor, Partena Business Center
"

Heel veel praktische tips en weetjes worden besproken, een enorme meerwaarde voor payrollbeheerders.

"
Sigrid Heyman, senior payroll officer, RealDolmen
"

De opleiding was professioneel georganiseerd en de lesgevers waren echt gespecialiseerd in het onderwerp.

"
Jowita Sokolowska, bestuurder, Sokolowska Jowita

Programma

1. Beheers de fiche 281.10 tot in detail

 • Waarvoor dient de fiche 281.10?
 • Wie stelt ze op? Wanneer? Waarom?
 • Hoe moet u de verschillende vergoedingen vermelden? Welke gevolgen heeft dit?
 • Wat met de bedrijfsvoorheffing?

2. De verschillende vergoedingen

 • Loon tijdens de arbeidsovereenkomst: loon, (geheim) commissieloon, gewaarborgd loon bij ziekte of ongeval, ploegen- en nachtpremie, overloon, betaalde feestdagen en vakantiegeld, eindejaarspremie, sectorale vergoedingen, leervergoeding
 • Alternatieve vergoedingen: kosten eigen aan de werkgever, kledijvergoeding, kosten voor thuiswerk, buitenlandse kaderleden, voordelen in natura, maaltijden en maaltijdcheques, sociale voordelen, cultuur- en geschenkencheques, aandelenopties en werknemersparticipatie in de winst, groepsverzekering, giften en kortingen, studietoelage
 • Mobiliteit: collectief vervoer, vervoerskosten voor het woon-werkverkeer, bedrijfswagen, fietsvergoeding, mobiliteitsvergoeding, vergoedingen voor dienstverplaatsingen met een privéwagen
 • Beëindiging van de arbeidsovereenkomst: beëindigingsvergoeding, beschermingsvergoeding, brugpensioenvergoeding, collectief ontslagvergoeding, extralegale vergoedingen, niet-concurrentiebeding, opzeggingsvergoeding, uitwinningsvergoeding, vergoeding wegens willekeurig ontslag

Docent(en)

Johannes Pannus

Johannes Pannus, Advisor Tax & Legal services, BDO Legal

Lees meer
Jean-Marcel Steenhout

Jean-Marcel Steenhout, supervisor, BDO Belastingconsulenten

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 990 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 12 uren (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 12 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 12 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data