Wilt u de verschillen kennen tussen de samenlevingsvormen huwen, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen? Tijdens deze studienamiddag krijgt u een uitgebreide toelichting bij de kenmerken van de verschillende samenlevingsvormen, om ze daarna met elkaar te vergelijken op burgerlijk en fiscaal vlak. Uw docente behandelt de volgende thema’s: erven, huren, kopen, lenen, belastingen en levensverzekeringen.

Dit thema is momenteel brandend actueel wegens de hervorming van het huwelijksvermogensrecht die sinds september 2018 van toepassing is.

Voor bank- en verzekeringsprofessionals is het belangrijk om een notie te hebben van de verschillende samenlevingsvormen en de daaraan gekoppelde gevolgen, alsook om up-to-date te blijven wat betreft de wijzigingen in de erfbelasting. Bij het begeleiden van cliënteel, en het adviseren over het al dan niet afsluiten van een bepaald verzekeringscontract, is het immers relevant om te weten wat de relatievermogensrechtelijke gevolgen zijn van de situatie van dat cliënteel, alsook wat de concrete gevolgen zijn in de erfbelasting.

Bestemd voor

Zaakvoerders en medewerkers van verzekerings-, bank-, immobiliën- en boekhoudkantoren die in het kader van adviesverstrekking aan hun cliënten de fiscale, financiële en juridische verschillen tussen huwen, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen willen kennen.

"

Zeer interessante opleiding. Zeer goed gebracht met kennis van zaken en veel enthousiasme van de docent.

"
Anke Weyens, Kantoordirecteur, ASJW
"

Dankzij goede praktijkvoorbeelden onmiddellijk toepasbaar.

"
Daniël Vandekeere, DP
"

Zoals reeds op het einde van de opleiding vermeld in de chat was de animator een zeer vlotte, dynamische en energieke animator die duidelijk veel voorbeelden gaf tijdens de opleiding. Dit is een opleiding die een zeer grote pluim waard is!

"
Sofie Pecceu, zelfstandig agent, Clarys-Pecceu
"

De docente is enorm goed. Ze heeft veel kennis en een aangename manier van vertellen met veel praktijkvoorbeelden.

"
anoniem, bankagent
"

Leuke en efficiënte nieuwe manier om kennis over te dragen via dit webinarsysteem. Zeker voor herhaling vatbaar.

"
Franky Lagaert, zaakvoerder, Lagaert - De Boever

Programma

U krijgt een uitgebreide toelichting bij de volgende thema's:

 • Inleiding: cijfers
 • Samenwonen: feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen
 • Huwen: definitie, voorwaarden, formaliteiten, huwelijksvermogensstelsels, huwelijkscontract, beëindiging
 • Samenlevingscontract: definitie, mogelijke clausules, verboden clausules, formaliteiten, inventaris, financiële rekeningen
 • Erven: aandachtspunten bij wettelijk erfrecht, technieken om af te wijken van wettelijk erfrecht, hervorming wettelijk erfrecht
 • Huren: welke verschillende pistes zijn mogelijk in de praktijk?
 • Kopen: verschillende pistes, bescherming van gezinswoning, tontine, beding van aanwas
 • Lenen: aansprakelijkheid, gewestelijke woonbonus, gehuwden en wettelijk samenwonenden
 • Levensverzekering en andere verzekeringen
 • Conclusie: bestaat er een "beste keuze" bij samenlevingsvormen?

Docent(en)

d_03883
Liesbeth Franck

Liesbeth Franck is advocate bij Cazimir Advocaten en bekwaamde zich als Estate Planner gedurende 10 jaar in de private banking- en de consultancywereld. Sedert 2016 is zij verbonden als advocate aan de balie van Brussel. Ze heeft een bijzondere kennis inzake erfbelasting en vermogensplanning en is auteur van diverse artikelen. Tevens is ze organisator en lid van de Estate Planning Skill Group Gent-Kortrijk. Liesbeth treedt ook regelmatig op als spreker over onderwerpen gerelateerd aan vermogens- en successieplanning.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 190 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides.

Accreditatie:
 • BIV Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, 3 uren
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3,5 uren
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-bank, 2 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (consumentenkrediet), 1 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (hypothecair krediet), 1 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 2 punten
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 3,5 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data