Tijdens dit seminarie krijgt u een grondige bespreking van de fiscale aspecten van de (hypothecaire) woonkredieten (Vlaamse woonbonus en fiscaliteit kredieten 2e woning, kort: de Waalse chèque habitat en het Brusselse abattement dat de woonbonus vervangt), de individuele levensverzekering (inclusief het VAPZ) en het pensioensparen.

Bestemd voor

Al wie beroepshalve betrokken is bij de verkoop, behandeling of adviesverlening inzake hypothecaire woonkredieten, levensverzekeringen en pensioensparen. Voorkennis van de belangrijkste principes van de personenbelasting is wenselijk. Ook aan notarissen en makelaars wordt deze opleiding ten zeerste aanbevolen!

"

Een onmisbare opleiding voor de professionele verzekeringsmakelaar! Bedankt!

"
Alain Denaeyer, Zaakvoerder, APM Verzekeringen
"

Deze opleiding voldoet volledig aan de verwachtingen. De docent heeft een perfecte kennis van de materie, in combinatie met goede voorbeelden. De complexe materie wordt in mensentaal uitgelegd, waarbij alle facetten van fiscaliteit aan bod komen.

"
Nick Bastiaens, Medewerker, Argenta Van Riet Zedelgem bvba
"

Complete en goede samenvatting van de fiscale materie. Sterke punten: volledigheid, structuur en opbouw cursus.

"
Annelies Lins, Adviseur beleggingen, kredieten en levensverzekeringen, Delakor B&V
"

De docent is een expert. Dit is een zeer diepgaande opleiding.

"
Katrien Debeuckelaere, Zaakvoerder, Focon bvba
"

Alles naar wens. Kwalitatief zeer goede opleiding.

"
Yves Broecke, -, FOD Financiën

Programma

Tijdens deze opleiding worden de volgende thema's uitgebreid besproken:

 • Individuele levensverzekering - pensioensparen: percentage belastingvermindering, bedrag met recht op vermindering of aftrek, voorwaarden waaraan levensverzekering en pensioenspaarcontract moeten voldoen, taxatie van de individuele levensverzekering en het pensioenspaarcontract, verplichtingen verzekeraars.

 

 • Hypothecaire woonkredieten: Vlaamse woonbonus voor het krediet “eigen woning’ en federale belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen en de federale intrestaftrek voor het krediet “niet-eigen” woning.

Docent(en)

d_01729
Benny De Cauwer

Benny De Cauwer is sinds 1987 actief in de bank- en verzekeringssector. In die lange periode had hij diverse functies (commercieel inspecteur, opleidingsverantwoordelijke, senior executive manager) en was hij verantwoordelijke voor diverse activiteiten, en dit zowel op commercieel als operationeel niveau. Zijn passie voor opleiding en coaching was in 2000 de basis om in bijberoep als trainer aan de slag te gaan. Sinds 2015 heeft hij hiervan zijn hoofdberoep gemaakt en vandaag verzorgt hij vanuit zijn vennootschap, Building Bridges 2 Connect BVBA, coaching-training-consultancy binnen de bank- en verzekeringssector.

Lees meer
D_01333.jpg
Lieven Van Belleghem

Lieven Van Belleghem is licentiaat in de rechten en geaggregeerde voor het onderwijs. Hij was 6 jaar werkzaam bij een bank en 5 jaar directeur bij een verzekeringsmaatschappij. Gedurende enkele jaren was hij ook docent “Verzekeringen” in de 2e licentie handelswetenschappen (Hogeschool Gent). Hij doceert sinds 1981 (intern) en 1985 (intern en in open formule) fiscale opleidingen, voornamelijk voor de bank- en verzekeringssector. In 1992 startte hij met zijn eigen opleidingsbedrijf, dat sinds september 2014 deel uitmaakt van NCOI Learning. Jaarlijks volgen ruim 5.000 bank- en verzekeringsprofessionals de door Van Belleghem-NCOI Learning georganiseerde seminaries. Hij is sinds 1985 ook auteur van het handboek “Praktische Belastingservice”, hét fiscale naslagwerk voor bank-verzekering en accountancy.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 273 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides en een exemplaar van het handboek Praktische Belastingservice 2020 (auteur: Lieven Van Belleghem).

Accreditatie:
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 7 uren (In aanvraag)
 • BIV Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, 3 uren (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 7 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 7 uren
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-bank, 2 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (consumentenkrediet), 2 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-kredietbemiddeling (hypothecair krediet), 6 punten
 • FSMA-NL Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten-verzekeringen, 6 punten
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data