Beroepskosten zijn uitgaven die verband houden met uw beroep. Om kosten in mindering te kunnen brengen moeten ze voldoen aan artikel 49 van het WIB:

 • Verband houden met de uitoefening van de beroepswerkzaamheid
 • Gedaan of gedragen zijn in het belastbaar tijdperk
 • Om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden
 • Echtheid en bedrag moeten verantwoord worden (bewijs leveren) 

Als uw effectieve kosten hoger zijn dan de forfaitaire kostenaftrek is het voordeliger te kiezen voor de aftrek van de werkelijke (beroeps-)kosten. Dit zorgt ervoor dat uw belastbaar inkomen lager is en dat scheelt uiteraard in uw belastingsresultaat. U moet wel kunnen bewijzen dat u de kosten echt heeft gemaakt en dat u ze ook zelf heeft betaald. Een overzicht en het bewijs van deze kosten dient bijgevoegd te worden aan uw aangifte.

Let wel, kosten die uw werkgever terugbetaalt, mag u niet inbrengen als werkelijke beroepskosten. Dat geldt zowel voor de terugbetaling van een specifieke uitgave als voor een forfaitaire kostenvergoeding.

In dit webinar zal onze docent Koen Janssens u een overzicht bezorgen van de meest voorkomende beroepskosten, inclusief een toelichting van de achterliggende fiscaliteit. Uiteraard zal het niet tot de theorie beperkt blijven, maar zal Koen aan de hand van de praktijk, rechtspraak, rulings, … u een concrete en praktische toelichting bezorgen.

Bestemd voor

 • ondernemers,
 • accountants,
 • adviseurs & begeleiders van vennootschappen,
 • belastingconsulenten,
 • bedrijfsleiders,
 • zaakvoerders

Programma

Dit zal nog bepaald worden op basis van de geldende actualiteit.

Docent(en)

Koen Janssens

Koen Janssens is belastingconsulent. Bij Wolters Kluwer werkt hij als tax expert op de fiscale redactie. Sinds meer dan 20 jaar is hij hoofdredacteur van de toonaangevende nieuwsbrief Fiscale Actualiteit, waarvoor hij ook wekelijkse bijdragen schrijft over alle takken van de fiscaliteit en aanverwante disciplines zoals het boekhoudrecht. Naast puur technische artikels gaat hij ook graag de beschouwende toer op in de gesmaakte jaaroverzichten van Fiscale Actualiteit, waarin hij het beleid evalueert en een blik in de (fiscale) toekomst waagt. Daarnaast wordt een beroep gedaan op zijn expertise voor o.m. seminaries en aangiftepanels voor de dagbladpers.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kan dit webinar live bekijken, het is echter ook mogelijk de opname tot 2 maand na het webinar te (her)bekijken.

Documentatie:

Deze zal u digitaal worden bezorgd.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 2 uren (In aanvraag)
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 2 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data