De doorgedreven internationalisering en mondialisering van de economie zorgen voor een toegenomen complexiteit van zowel de Europese als de Belgische btw-wetgeving. Op basis van zijn jarenlange ervaring heeft Frank Borger (THE VAT HOUSE) een selectie gemaakt van veelvuldig voorkomende praktische problemen en vragen en ze gespreid over de verschillende hoofdstukken van het btw-handboek. Het uitgangspunt van dit seminar is dan ook dat personen die met de btw-materie te maken hebben – zowel inkomend als uitgaand, zowel superviserend als uitvoerend – op een zeer duidelijke en praktische manier een antwoord krijgen op veel voorkomende btw-vragen.

Doelstellingen

Enkele vragen die aan bod komen in deze opleiding:

Is er btw verschuldigd voor het gratis gebruik van een bedrijfswagen? Moet de aftrek van de btw worden beperkt? Of zijn beide regels van toepassing?

 • Wat is het btw-regime van transportkosten die afzonderlijk worden aangerekend door de leverancier van de goederen?Welke voorwaarden moeten zijn vervuld om vereenvoudigd driehoeksverkeer toe te passen?
 • Kan de klant een factuur uitreiken voor het verschil wanneer de geleverde hoeveelheid goederen niet overeenstemt met de gefactureerde hoeveelheid?
 • Wanneer is de btw aftrekbaar voor hotel- en restaurantkosten?
 •  Moet er btw worden aangerekend op een voorschotfactuur m.b.t. goederen die uitgevoerd zullen worden?
 • Wanneer is er een medecontractantregeling en is dit optioneel?
 •  Welke boetes worden opgelegd voor het niet toepassen van de verlegging van heffing?
 •  Wat moet worden opgenomen in het register van teruggaaf?
 • Onroerend goed ter beschikking stellen? Met btw? Zonder btw?
 •  …

Na het volgen van deze opleiding heb je als professional een beter zicht op deze en andere problemen en vragen over de btw-wetgeving.

Bestemd voor

Bij deelname aan dit seminar is een degelijke voorkennis van de btw-basisprincipes wenselijk.

"

Zeer goede inspeling op topics eigen aan de organisatie en een zeer goede docent met zeer veel know how.

"
Ronald Schollaart, Finance and HR Manager, European Platform for Rehabilitation

Docent(en)

d_02064
Frank Borger

Frank Borger is partner bij THE VAT HOUSE. Hij is ook gastdocent aan het Lessius College in Antwerpen, de Limburgse Universiteit, de Provinciale Hogeschool Limburg en de Fiscale Hogeschool Brussel. Frank is regelmatig spreker op btw-seminaries. Hij publiceert ook in vakliteratuur en is medeauteur van enkele btw-basiswerken. Frank volgt de btw-wetgeving van diverse EU-lidstaten nauwgezet op.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 190 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

Als deelnemer aan deze opleiding ontvang je een gratis exemplaar van het boek 'De meestgestelde praktijkvragen over btw' van Frank Borger en Marc Govers (Wolters Kluwer, 175 pagina's, ter waarde van 61,06 euro), dat deze thematiek uitgebreid behandelt.

Accreditatie:
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3 uren
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 3 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data