E-commerce is vandaag alomtegenwoordig. Verkoop via webshops wordt steeds populairder. Het opzetten en onderhouden van een webshop is echter heel arbeidsintensief. Naast de operationele aandachtspunten zijn er ook heel wat juridische en fiscale uitdagingen voor de ondernemer en zijn (fiscaal) adviseur.

Ondernemers moeten met heel wat btw-vragen rekening houden, zoals bv. bij elektronische diensten of bij goederen die online gekocht/verkocht worden.

Programma

Vanaf 2019 gelden eenvoudigere regels voor start-up's en kmo's. Tijdens dit seminarie gidst onze btw-specialist u door de recentste btw-spelregels, afgetoetst aan de laatste actualiteit (wetgeving en rechtspraak). U keert terug naar kantoor met praktische tips die meteen inzetbaar zijn in uw advies aan collega’s of klanten.

1. Online verkoop van goederen met fysieke levering

 • Waar moet rekening mee gehouden worden wanneer goederen worden verkocht via een webshop?
 • Worden intracommunautaire leveringen van goederen verricht naar afnemers in andere EU-lidstaten?
 • Wanneer is de regeling voor verkopen op afstand van toepassing?
 • Waar moet u rekening mee houden als tweedehandsgoederen worden verkocht via een webshop?
 • Welke btw-gevolgen zijn verbonden aan de invoer van goederen?
 • Hoe werkt dropshipping?

2. Langs elektronische weg verrichte diensten

 • Wanneer is er sprake van diensten die langs elektronische wegen worden verstrekt?
 • Waar worden langs elektronische weg verrichte diensten btw-technisch geacht plaats te vinden?
 • Wanneer kunt u gebruik maken van de MOSS-regeling?

3. Deeleconomie en platformeconomie: btw-gevolgen

 • Hoe werkt AirBnB?
 • Hoe werkt Uber?

4. Verwachte wijzigingen inzake online verkopen naar de toekomst toe

De Europese ministers van Financiën zijn het eens geraakt over vereenvoudigde btw-regels voor de onlinehandel. Vanaf 2021 wordt een online-éénloketsysteem ingevoerd, waar bedrijven een aangifte kunnen indienen voor alle btw-verplichtingen in de hele Europese Unie.

Ook zijn er vanaf 2019 eenvoudigere regels voor start-ups en kmo's. Bedrijven die minder dan 10.000 euro per jaar online verkopen in andere lidstaten, kunnen hun btw-verplichtingen gewoon in eigen land afhandelen.

Europa maakt vanaf 2021 ook komaf met een uitzondering voor zendingen uit derde landen. Op pakjes met een waarde tot 22 euro moet momenteel geen btw betaald worden. Dat systeem is kwetsbaar voor misbruik en zou de schatkisten tot één miljard euro aan inkomsten kosten.

Docent(en)

cr-00003455
Stefan Ruysschaert

Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën en docent Btw aan de UGent en Fiscale Hogeschool. Hij is ook auteur van talrijke fiscale bijdragen in toonaangevende tijdschriften en boeken.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 190 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, virtual classrooms en live webinars. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kunt deze opleiding klassikaal volgen of online in een Virtual Classroom. Onze online omgeving is perfect geschikt voor het organiseren van opleidingen op afstand. Het biedt veel interactiemogelijkheden tussen de docent en de deelnemers, zoals de mogelijkheid tot vragen stellen, brainstorm met post-its, werken in subgroepen, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer weten over opleidingen in onze Virtual Classroom omgeving? Raadpleeg onze Virtual Classroom pagina op https://opleidingen.ncoi.be/digitaal-leren/virtual-classrooms/ en ontdek de voordelen van een virtuele opleiding.

Accreditatie:
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3 uren
 • ITAA Institute for Tax Advisors & Accountants, 3 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data